Londone jau kvepia kalėdomis ir parduotuvėse pasirodžiusios spanguolės man primena, kad laukiamiausios metų šventės jau čia pat! Šiose salotose viskas puikiai dera kartu - kepintos moliūgų ir radicchio riekelės, traškios pistacijos, gaivi feta, mano mylimos spanguolės ir nuostabus apelsinų užpilas. Sotu, sveika ir skanu!
- 500g moliūgo
- 1/2 radicchio salotos
- 1/2 arbat.š. kumino
- 1 arbat.š. zatar (jei nerandate, dekite 1/2 arbat.š. ciobreliu)
- extra virgin alyvuogių aliejus
- druska, pipirai
- 50 g freekah (jei nerandate freekah, dekite papildomus 50g kynvos)
- 50g kynvos
- 1,5 šaukšto pistacijų
- 1,5 šaukšto smulkintų džiovintų spanguolių
- 2 šaukštai granatų
- 1 šaukštas kapotų krapų
- 50g fetos
- druska, pipirai
- 2 šaukštai spanguolių
- 1 mandarinas
- 1 šaukštas cukraus
- 1/2 apelsino
- 2 šaukštai medaus
- 2,5 šaukštai raudonojo vyno acto
- 2 šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
- Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių.
- Susipjaustome moliūgą riekelemis, dedame į skardą, įtriname kuminą ir zatar, apšlakstome extra virgin alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Rankomis viską gerai išmaišome. Dedame kepti į įkaitintą orkaitę apie 25 minutes arba kol moliūgas taps minkštas ir šiek tiek apskrudęs.
- Radicchio taip pat supjaustome riekelėmis, apšlakstome šlakeliu extra virgin alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Kepame kartu su moliūgu apie 10-15 minučių.
- Kol moliūgas kepa, užverdame 1l vandens, beriame druskos, kynva ir freekak kruopas. Verdame 10-12 minučių. Paragaujame ir jei kruopos al dente - nukošiame ir beriame į indą kartu su krapais, granatu, džiovintomis spanguolėmis, pistacijomis, druska ir pipirais. Viską gerai išmaišome.
- Šviežias spanguoles dedame į puodą su mandarino sultimis. Dedame šaukštą cukraus ir ant vidutinės ugnies vis pamaišydami kaitiname, kol užverda. Sumažiname ugnį ir verdame apie 5 min. nepamirštant pamaišyti. Spanguolės turi išlaikyti savo formą, o iš sulčių norime gauti sirupo konsistenciją.
- Pasiruošiame apelsinų užpilą. Nutarkuojame apelsino žievelę ir išspaudžiame sultis iš pusės apelsino, dedame medaus, extra virgin alyvuogių aliejaus ir raudonojo vyno acto - viską gerai išmaišome.
- Pusę užpilo pilame į indą su kruopomis ir gerai ismaišome. Jei reikia dedame druskos ir šviežiai maltų pipirų.
- O dabar linksmoji dalis! Kruopas dedame į lėkštę and viršaus dedame keptas moliūgo ir radicchio riekeles, užbarstome karštas spanguoles ir feta. Dedame ant stalo kartu su likusiu užpilu.
Skanaus!