Fetos ir žalumynų pyragą dažnai valgydavau darbe, kai norėdavau lengvų ir labai skanių pietų be mėsos. Esama padėtis pagaliau privertė išsikepti namie.
- 1 poras
- 1 česnako skiltelė
- 1 citrina
- 150 g fetos
- 1 kiaušinis
- 15 g krapų
- 15 g mėtų
- 75 g lapinio kopūsto (galite keisti špinatais)
- 75 g meškinio česnako (galite keisti špinatais)
- 8-10 filo tešlos lakštų
- 100 g sviesto
- Juodų sezamo sėklų arba aguonų papuošimui
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo funkcija - su ventiliatoriumi.
Įkaitiname puodą, išlydome gabalėlį (20g) sviesto, įpilame alyvuogių aliejaus – į įkaitintus riebalus dedame smulkiai supjaustytą porą (baltą jo dalį) ir česnako skiltelę ir ant nedidelės ugnies kepame kol suminkštės bet neparuduos.
Smulkiai supjaustome lapinį kopūstą ir dedame į keptuvę kartu su poru. Kepame dvi minutes kol kopūstas suminkštės. Ant pačio galo dedame susmulkintą meškinį česnaką ir dar pakepiname 30 sekudžių. Paliekame atšalti.
Smulkiai supjaustome krapus ir mėtas. Dedame į dubenį. Rankomis sutrupiname fetos sūrį. Nutarkuojame vienos citrinos žievelę ir viską išmaišome.
Į dubenį dedame keptus žalumynus. Pirma rankomis paspaudžiame kad neliktų vandens, ypač jei keisite kopūstą ir meškinį česnaką į špinatus. Viską išmaišome, dedame pipirų ir vieną kiaušinį. Druskos čia nereikia nes feta iš savęs yra sūri.
Išlydome sviestą.
Atidarome tešlos lakštus ir uždengiame drėgnu rankšluosčiu.
Apvalios kepimo formos dugną (20 cm) patepame lydytu sviestu ir pradedame dėlioti filo tešlos lakštus ratu kaip parodyta nuotraukoje. Kiekvieną lakštą patepame sviestu prieš dedant kitą lakštą. Kai lakštais užpildome formos dugną, dedame dar antrą sluoksnį bet tik kelis lapus.
Į lakštais išklotą formą dedame įdarą ir ant viršaus pradedame lankstyti iš formelės kyšančius lakštus. Ir vėl kiekvieną lakštą patepame sviestu prieš dedant kitą lakštą.
Pyrago viršų patepame sviestu ir užbarstome sezamo sėklas arba aguonas. Kepame 40 minučių.
Valgome karštą arba kambario temperatūros.