Keliaudama Indijoje dosas valgydavau pusryčiams, dabar tai darau kai noriu lengvos vakarienės be mėsos arba kaip pirmą patiekalą per užgavėnes :) Tai kaip tik šiandien ir dalinuos.
Įdarui
- 1 didesnės saldžios bulvės
- 1 mažos bulvės
- 1/2 arb. š. kumino
- 3 žaliųjų kardamonų
- 1/2 arb. š. garstyčių sėklų (mustard seeds)
- 1,5 cm šviežio imbiero
- 1/2 arb. š. ciberžolės
- 1/4 arb. š. kashmiri čili
- 1/4 čili
- Mažos saujos sviežios kalendros
- Druskos ir pipirų
- 1 žaliosios citrinos
Dosai
- 90 g. avinžirnių miltų (gram flour)
- 35 g. baltų speltos miltų
- 1/4 arb. š. valgomosios sodos
- Druskos
Jogurtui
- 100g jogurto
- Saujos šviežių mėtų
- 1 arb. š. balto vyno acto
- Druskos ir pipirų
Pateikimui
- Mango chutney (kaip pasidaryti namie skaitykite čia)
- Truputėlį kalendros, mėtų, čili
- 1 žaliosios citrinos
- Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, funkcija su vėjeliu.
- Abi bulves nuplovus nusausiname ir subadome peiliu. Dedame į orkaitę ir kepame kol vidus bus minkštas (apie valandą)
- Iš kardamonų išimame sėklas ir dedame į įkaitintą keptuvę kartu su kuminu. Kaitiname kol atsiskleis prieskonių aromatas. Svarbu nesudeginti.
- Prieskonius sutriname grūstuve, beriame ciberžolę, garstyčių sėklų ir kashmiri čili.
- Smulkiai supjaustome imbierą ir čili.
- Į įkaitintą keptuvę pilame aliejaus, truputėlį palaukiame ir dedame imbierą, čili, bei prieskonių mišinį. Vis maišydami kepame apie 1-2 minutes. Svarbu nesudeginti.
- Dedame į atskirą dubenėlį. Iškepus bulvėms, jų minkštimą dedame kartu su prieskoniais. Kartu dedame smulkintas kalendras, druska, pipirus, ir sultys iš 1/2 žaliosios citrinos. Jei reikia galima naudoti ir visą. Šakute viską sutriname.
- Jogurtui, mėtas smulkiai susmulkiname ir sutriname grūstuve kartu su vyno actu. Įmaišome jogurtą ir padažas paruoštas.
- Į didelį indą beriame avinžirnių ir speltos miltus, dedame valgomają sodą ir šiek tiek druskos. Pilame 190-200 ml vandens ir viską išmaišome iki vientisos masės.
- Į įkaitintą keptuvę pilame aliejaus, truputėlį palaukiame ir pilame blynų masę (taip pat kaip darytume lietinius blynus). Kol viena pusė kepa, į blyno vidų dedame įdarą. Kai įdaras jau šiltas blyną sulankstome kaip nuotraukoje ir dedame į lėkštę.
- Valgome su jogurtu, mango chutney , smulkintomis mėtomis, kalendra, čili ir žaliosios citrinos sultimis.