Nuo tėčio gavau dovanų apie 5kg vengriškų slyvų (jis jas vadina vengerkomis :) ), kurios buvo pakankamai rūgščios ir aš labai džiaugiuosi atradusi šį padažą, galėčiau dar tiek pat slyvų gauti. Padažas originaliai kilęs iš Sakartvelijos, buvusios Gruzijos ir daromas iš kaukazinių slyvučių - slyvos apverdamos, tuomet pašalinami kauliukai ir odelės ir lieka nuostabi slyvų masė, kurią gardiname prieskoniais ir česnaku. Puikiai tinka su daržovėmis, sūriu ar ėriena.
- 1.5kg rūgščių slyvų
- 1/2 šaukšto džiovintų mėtų
- 1 arb.š. kalendros sėklų/smulkintų
- 1 arb.š. ožragės /smulkintos
- 1/2 arb.š. pankolio sėklų/smulkintų
- 1/4 arb.š. kajeno arba kashmiri pipirų
- 3 česnako skiltelės
- 1 šaukštas su kaupu tamsaus muskovado cukraus
- druskos
Į didelį puodą suberiame slyvas, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame dangčiu ir paverdame apie 10 minučių - turėtų luptis odelė ir lengvai išsiimti kauliukas. Paliekame jas pravėsti tiek kad būtų galima atskirti kauliukus ir odeles. Į gautą masę sudedame prieskonius, smulkiai tarkuotą česnaką ir paverdame apie 10 minučių. Karštą padažą supilame į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukus pastatome ant dangtelio tol kol atvės.