Tai yra pats pirmasis ir labai mylimas vištos receptas. Pagal jį kepiau jau labai daug kartų – jis tikrai nuostabus! Višta iškepa sultinga ir lipni. Vištos sultys susimaišo su obuolių sultimis ir gaunasi fantastiškas padažas, kuriame kepa daržovės - aš tą padažą išdažau, ai ir neslėpkim išlaižau tą lėkštę :)
Labai svarbu naudoti natūralias obuolių sultis, pirktinės iš pakelių netinka – išbandyta :)
Vištai ir daržovėms:
- 0,8kg vištos (naudoju šlauneles)
- 2-3 stambiai sukapotos česnako skiltelės
- 1 arb.š. kmynų
- 1 arb.š. druskos
- šlakelis extra virgin alyvuogių aliejaus
- 400ml* natūralių obuolių sulčių (*kiekis priklauso nuo skardos kurioje kepsite)
- 2-3 didelės morkos
- 2 vidutiniai pastarnokai
- 6 vidutinės bulvės
Spanguolių ir apelsinų padažui:
- 300g spanguolių (tinka ir šaldytos)
- 100g rudojo cukraus
- 1 apelsino žievelė ir sultys
- Ant virštos gabaliukų pilame šiek tiek aliejaus, beriame druską, kmynus ir stambiai kapotą česnaką. Gerai viską išmaišome ir dedame į šaldytuvą bent per naktį. Jeigu neturiu laiko kepu ir iš karto, bet skaniau kai pastovi.
- Likus valandai iki kepimo ištraukiame vištą iš šaldytuvo. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių.
- Susipjaustome daržoves pakankamai stambiais gabaliukais, sudedame į skardą, beriame druskos, kmynų ir šiek tiek aliejaus - viską gerai išmaišome. Sudedame vištos gabaliukus ir dedame kepti į įkaitintą orkaitę.
- Pakepus 30min - supilame obuolių sultis. Viso kepimo metu skardoje turi būti obuolių sulčių - optimalu iki pusės vištos gabaliuko aukščio , vis pažiūrėkite.
- Viso kepame 1,5val. Pirmą valandą kepame orkaitės režimu be vėjelio, likusį pusvalandį įjungiame su vėjeliu, kad apskrustų.
- Nuplautas spanguoles dedame į puodą kartu su ruduoju cukrumi, nutarkuota apelsino žievele ir sultimis – viską išmaišome. Užvirus pavirti apie 5 min., išjungus leisti pastovėti.
- Iškepusią vištą su bulvėmis, morkomis ir pastarnokais išimame į lėkštę. Skardoje likusį skystį perkošiame į keptuvę, užviriname ir verdame kol sumažės trečdaliu - jeigu matote kad reikia jį patirštinti. Šį padažą galima užpilti ant vištos arba patiekti atskirai.
.