Gyvendami Londone roast'ą valgome tikrai dažnai - kartais namuose, kitą kartą pub'e arba pas anytą namuose. Kepdami namuose naudojame sezonines daržoves ir aišku visada kepame traškias bulves, nes be jų mano vyras roast'o neįsivaizduoja :) Kad višta būtų sultinga, šį kartą naudojau sviestą su peletrūnais, nes tai puikiai dera su keptais, minkštais pankoliais.
4 žmonėms reikės:
- 1,5-2kg vištos*
- 15g šviežių peletrūnų
- 50 g sviesto**
- 2 česnako skiltelių
- 1 citrinos
- 2 didelių pankolių (apie 450g)
- 150ml balto vyno
- 150ml naminio vištienos sultinio
- 200g šparagų
- 4 bulvių
- 10g šviežių čiobrelių
- žąsies taukų arba paprasto aliejaus kepimui
- druskos, pipirų
*Prieš kepdami išimkite vištą šaldytuvo nes turėtų būti kambario temperatūros. ** Prieš naudojant sviestas taip pat turėtų būti kambario temperatūros.
- Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių.
- Pradedame nuo peletrūnų sviesto. Smulkiai supjaustome 10g peletrūnų ir maišome kartu su kambario temperatūros sviestu. Dedame druską, pipirus ir įtarkuojame 1 skiltelę česnako. Viską gerai išmaišome.
- Sviestą tepame po vištos krutinėlių oda. Tai daryti reikia labai atsargiai, atrodys kad sunku, bet rankomis po truputį atskirkite odą nuo vištos krutinėlės ir sudėkite sviestą tolygiai paskirstydami. Į vištos vidų dedame česnako skiltelę ir per pusę perpjautą visą citriną. Vištą apšlakstome šiek tiek extra virgin alyvuogių aliejumi ir užbarstę druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų tolygiai paskirstome.
- Paruoštą vištą dedame į kepimo skardą, supilame baltą vyną ir vištienos sultinį. Dedame į įkaitintą orkaitę. Kepsime 1 valandą ir 10 minučių ir dar apie 20 minučių leisime paiilsėti jau iškepus.
- Kol višta kepa nulupame bulves ir perpjauname išilgai per pusę. Dedame į vandenį kartu su druska ir užvirus verdame apie 6 minutes. Nupilame vandenį ir paliekame atvėsti. Labai svarbu, kad bulvės pilnai atvėstų.
- Praėjus 20 minučių nuo kepimo pradžios vištos viršų uždengiame folija ir į tą pačią kepimo skardą dedame pankolius - supjaustytus didesnėmis skiltelėmis.
- Kol bulvės vėsta į kepimo skardą kur kepsime bulves dedame gerą šaukštą žąsies taukų arba du šaukštaus aliejaus. Kepimo skardą dedame į orkaitę, kad riebalai įkaistų prieš dedant bulves į juos.
- Bulves apibarstome miltais, druska ir pipirais. Gerai pakratome puodą, kad viskas pasiskirstytų ir dedame į įkaitintus riebalus kepimo skardoje kartu su čiobreliais. Bulves dedame į orkaitę likus 30 minučių iki iškeps višta.
- Vištai iškepus dėkite ją ant šiltos lėkštės kartu su pankoliais ir uždenkite folija. Patikrinkite ar pankoliai minkšti, jei ne galite laikyti orkaitėje ilgiau.
- Kepimo skardoje turėtų būti likę daug padažo, tad viską pilkite į mažą puodą ir nugarinkite per pusę. Pabaigoje dėkite truputėlį sviesto.
- Patikrinkite bulves ir jei viskas atrodo gerai, išjunkite orkaitę ir laikykite kol prireiks.
- Įkaitiname keptuvę su dangčiu, dedame truputėlį sviesto, šparagus ir pilame vandens kad tik padengtų šparagus. Uždengiame dangtį ir kepame apie 3-4 minutes kol šparagai bus minkšti.
Ir viskas! Darbo aišku daug, bet rezultatas nerealus!! Viską dėkite ant stalo, jei reikia pašildykite padažą. Skanaus!