Kepyklos darbo laikas - ketvirtadienis - penktadienis 9-18val., šeštadienis 9-17val., sekmadienis 9-15val.

Kepyklos adresas - Zietelos g. 3, Vilnius

Artimiausias desertų prenumeratos pristatymas - lapkričio 11-13d. Vilniuje ir 14d. Kaune

Pirkinių krepšelis

Tuščias krepšelis

Tęsti apsipirkimą

Falafeliai su humusu pitoje

Falafeliai yra maistas, kurio aš labai pasiilgstu, o pats skaniausias būdas juos valgyti yra pitoje su geru humusu ir daug įvairių daržovių - svarbu kad būtų kažko sūraus, traškaus ir salžiarūgščio.

HUMUSUI

  • 125g džiovintų avinžirnių
  • 1/2 arbat.š. sodos
  • 125g tahini pastos
  • 2 nedidelės skiltelės česnako
  • 1/2 arbat.š. malto kumino
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1/4 arbat.š. druskos
  • extra virgin alyvuogių aliejaus
  • džiovintos paprikos (nebūtina)

FALAFELIAMS

  • 250g džiovintų avinžirnių
  • 1 svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 arbat.š. malto kumino
  • 1 arbat.š. maltos kalendros
  • 1 arbat.š. žagrenio (nebūtina, bet jeigu turite tai labai tinka)
  • 30g šviežių mėtų
  • 2-3 šaukštai žirnių miltų
  • 1 arbat.š. kepimo miltelių
  • 1/2 arbat.š. druskos
  • aliejaus kepimui/virimui

PITAI (Pitos receptas iš Yotam Ottolenghi)

  • 240g drugno vandens
  • 2 arb.š. sausų mielių
  • 2 arb.š. cukraus
  • 380g kvietinių miltų
  • 1 arb.š. druskos
  • 1 š. extra virgin alyvuogių aliejaus

 

  • Šviežių daržovių – paprikų, agurkų, špinatų, svogūnų laiškų, ridikėlių
  • Marinuotų ir raugintų produktų - keptų marinuotų paprikų, raugintų agurkų, alyvuogių

Iš vakaro užmerkiame visus avinžirnius – humusui ir avinžirniams – viso 375g.

HUMUSAS

Kitą dieną nuplauname avinžirnius – jų svoris turėtų padvigubėti. Pasveriam humuso dalį (125g išbrinkę turėtų sverti 250g) ir užpylę dideliu kiekiu vandens verdame. Verdant nugraibome putas, praėjus 5 minutėms nuo užvirimo beriame sodą ir vėl nugraibome putas. Avinžirnius verdame apie 30 minučių arba tol kol jie paragavus sutirps burnoje. Virimo laikas priklauso nuo avinžirnių dydžio - kuo didesni, tuo ilgiau verda.

Kai avinžirniai išverda nukošiame, bet vandens, kuriame virė neišpilame. Sutriname juos dar šiltus, tada įdedame česnaką, kuminą, druską, pusės citrinos sultis, tahini pastą ir supilame atgal apie 200ml skysčio (pilame po truputį - ne visą iš karto), kuriame virė avinžirniai. Sutriname iki vientisos, šilkinės masės. Jinai turi būti pakankamai skysta. Aš naudoju blenderio antgalį, kaip trintai sriubai, tokiu būdu masė vientisesnė gaunasi. Supilame į dubenėlį ir uždengiame maistine plėvele, kuri turi liesti humuso paviršių – taip jis neapdžius.

FALAFELIAI

Ruošiame falafelius. Į didelį blenderio indą sudedame stambiai sukapotą svogūną, česnako skilteles, mėtas, kuminą, kalendrą, žagrenį, ir druską – pulsuojančiu režimu sukapojame iki smulkių gabaliukų. Suberiame išbrinkusius avinžirnius falafeliams (250g išbrinkę turėtų sverti 500g) ir vėl pulsuojančiu režimu išsukame iki vientisos masės – nereikia per daug ilgai. Įdedame miltus, kepimo miltelius ir viską išmaišome. Masę laikome šaldytuve iki kol norėsime kepti. Galima ir kitą dieną tai padaryti.

Iš falafelių masės rankomis suformuojame rutuliukus. Įkaitiname aliejų ir patikrinus ar jau jisai tikrai įkaito dedame falafelius ir kepame (su kaitlente ant 7) kol tinkamai paruduos. Išgriebus dedame ant popierinio rankšluosčio, kuris sugertų riebalus.

PITA

Sumaišome drugną vandenį su sausomis mielėmis ir cukrumi - paliekame pastovėti apie 5 minutes. Į mikserio dubenį suberiame miltus ir sumaišome su druska, pílame alyvuogių aliejų ir susiaktyvavusias mieles. Minkome apie 8 minutes. Tešla yra su daug drėgmės ir yra lipni. Išminkytą tešlą dedame į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pastovėti šiltai kol padvigubės - 1-1.5 val.

Pakilusią tešlą išsiverčiam ant stalviršio ir padaliname į 6 dalis. Tešlos gabaliuko kraštus lenkiame į gabaliuko vidurį ir suformuojame apvalią formą - apverčiame ir pasukame ant stalvirčio darydami lengvą spaudimą šoniniais pirštais. Suformuotus tešlos rutuliukus dedame ant pamiltuoto paviršiaus ir uždengiame rankšluosčiu dar 20min. Įjungiame orkaitę iki maximum - kartu ir standartinę orkaitės skardą ant kurios kepsime pitas.

Tešlai pakilus iškočiojame į apie 12cm skersmens apskritimą, dedame ant kepimo popieriaus ir kepame iki max įkaitusioje orkaitėje apie 5 min - duonelė kepdama turi išsipūsti ir viduje pasidaro kišenė į kurią dedame humuso, daržovių ir falafelių ir valgome.

Tai yra nuostabiai skanu – pabandykit!