Kepyklos darbo laikas - penktadieniais 9-18val., šeštadieniais - sekmadieniais 9-15val.

Kepyklos adresas - Zietelos g. 3, Vilnius

Artimiausias desertų prenumeratos pristatymas - kovo 25-27d. Vilniuje ir kovo 28d. Kaune

Pirkinių krepšelis

Tuščias krepšelis

Tęsti apsipirkimą

Rudojo cukraus morengai iš knygos "Natūraliai saldu"

Dievinam morengus, jų traškią išorę, lengvumą ir minkštą vidų. Išbandėme įvairiausių morengų variantų, net veganinę versiją iš avinžirnių vandens. Tačiau galiausiai grįžome prie patikrinto recepto, baltąjį cukrų keisdamos į rudąjį, suteikiantį morengams švelnų karamelės aromatą.

 

Su morengais darbo nėra daug jei seksite mūsų patarimus. Tai kad morengai visada pavyktų svarbu:

Ingredientai

Kiaušiniai arba jų baltymai turi būti kambario temperatūros, t.y. išimti iš šaldytuvo prieš 8-12 valandų. Reikia naudoti tik kristalizuotą, sausą rudąjį Demerara cukrų. Aišku jei šiuo metu neturite nebėkite į parduotuvę nes išeis ir su baltu. Svarbu, kad cukrus nebūtų sudrėkęs arba ilgai laikytas atidarytame cukraus pakelyje ir sušokęs į gabalus.

Priemonės

Indas, kuriame plakama, turi būti apvalus ir geriausia, kad būtų metalinis, keraminis arba stiklinis. Indas, kuriame plakama, bei šluotelės turi būti sausi ir labai švariai išplauti.

Procesas

Baltymus atskiriant nuo trynių labai svarbu, kad nepatektų nė truputėlis trynio.

Baltymus reikia plakti iki švelnių putų ir tik tada berti šaukštą cukraus. Kitą šaukštą cukraus reikia berti po minutės plakimo ir kartoti procesą, kol sudėsite visą cukrų ir kiaušinių baltymuose nebejausite cukraus granulių. Užtruksite apie 20 minučių jei naudosite rudą cukrų. Baltas ištirps greičiau. Citrinų sultis ir krakmolą svarbu dėti prieš pat pabaigą ir maišyti ne ilgiau negu kelias sekundes.

Kepimas

Labai svarbu orkaitės temperatūra. Pirmas 30 minučių turi būti 150 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus, po 30 minučių temperatūrą reikia sumažinti iki 100 °C ir kepti vieną valandą ir 30 minučių. Išjungus orkaitę būtina morengus palikti visiškai atvėsti uždarytoje orkaitėje.

 

6–8 PORCIJOS

Morengams

  • 4 kiaušinių baltymų
  • 215 g Demerara cukraus
  • 1 nubraukto arb. š. krakmolo
  • 1 arb. š. citrinų sulčių

Papuošimui

  • 80 g šviežių aviečių
  • 4 šviežių abrikosų
  • 1 mažo indelio natūralaus jogurto
  • 1 valg. š. skaldytų migdolų

 

Įkaitiname orkaitę iki 150 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.

Pirmiausia į švarų, sausą stiklinį ar metalinį dubenį įmušame kiaušinių baltymus. Į juos negali patekti nė lašelis trynio. Į atskirą dubenėlį suberiame cukrų.

Baltymus plakame iki švelnių putų ir tik tada beriame šaukštą cukraus. Plakame minutę ir vėl beriame šaukštą cukraus. Taip plakame, kol subersime visą cukrų ir kiaušinių baltymuose nebejausime cukraus granulių. Atrodys, kad cukraus granulės niekada neištirps, bet turėkite kantrybės, nes po 20 minučių gausite glotnią morengų masę. Į ją beriame per sietelį išsijotą krakmolą ir įpilame šaukštelį citrinų sulčių. Plakame kelias sekundes, kol išsimaišys.

Paruoštą morengų masę šaukštu dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Valgomuoju šaukštu formuojame iškilimus ir morengų viršūnes.

Skardą dedame į orkaitę ir kepame 30 minučių. Po 30 minučių temperatūrą sumažiname iki 100 °C ir kepame valandą ir 30 minučių. Po dviejų valandų išjungiame orkaitę ir paliekame morengus visiškai atvėsti uždarytoje orkaitėje.

Į karštą keptuvę beriame skaldytus migdolus ir kepiname, kol apskrus. Nenuleiskite akių, nes migdolai greitai dega.

Abrikosus supjaustome į 4 dalis. Didesnes avietes perpjauname per pusę.

Prieš valgydami ant morengo pilame jogurtą ir dedame abrikosus, avietes. Apibarstome kepintais migdolais.