Slyvos, migdolai, muskatas man yra neliečiamoji, tobuloji trejybė. Nuo šių skonių man linksta keliai. Galetės kraštai gaunasi traškūs, kitas jos privalumas, kad daug daugiau skonio jauti nei kad pyrage, po visais tešlos, trupinių sluoksniais. Greitas ir nepaprastai skanus rudeninis kepinys.
Tešlai
- 120g speltos/kvietinių miltų
- 40g maltų migdolų
- 2 valg.š. demerara cukraus
- 120 g šalto sviesto
- 5 valg. š. ledinio vandens
- žiupsnis šviežiai tarkuoto muskato riešuto
Įdarui
- 250g kietesnių slyvų su kauliukais
- 1 kiaušinis
- 40g migdolų lazdelių
- 30g klevų sirupo
- 2g natūralaus migdolų ekstrakto
- Į šaldymo kamerą dedame puodelį vandens, nes tešlai jo reikės ledinio.
- Kubeliais supjaustome sviestą ir dedame atgal į šaldytuvą.
- Migdolus sumalame iki miltų.
- Į trintuvo indą beriame miltus, maltus migdolus, su šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame muskato riešutą ir šaltą sviestą, išsukame pulsuojančiu režimu, kad liktų mažų sviesto gabalėlių. Jeigu sviestas visai suminkštės, tešla nebus traški. Pilame ledinį vandenį ir dar kartą išsukame., kol tešla sukibs į vieną masę. Tešlą verčiame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir rankomis suformuojame rutulį. Apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai valandai.
- Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo funkcija - be ventiliatoriaus.
- Slyvas pjauname išilgai per pusę, gautą pusę pjauname dar kartą išilgai per pusę.
- Šakute išplakame kiaušinį ir laikome atskirame dubenėlyje kol prireiks.
- Išimame tešlą ir trumpai palaikome rankose, kol suminkštės. Dedame ant kepimo popieriaus lapo, ant viršaus uždedame dar vieną lapą ir tešlą iškočiojame į maždaug 35cm skersmens skritulį. Toliau dirbame greitai, nes nenorime kad pradėtų minkštėti sviestas.
- Su kepimo popieriumi perkeliame tešlą ant kepimo skardą, nuėmę viršutinį lapą, dedame paruoštas slyvas, palikdami 3 cm kraštelį. Sparčiai užlenkiame kraštelį ant įdaro. Kraštelį patepame su kiaušinio plakiniu ir dedame į įkaitintą orkaitę.
- Nedideliame dubenėlyje susimaišome migdolų lazdeles, klevų sirupą ir natūralų migdolų ekstraktą.
- Viso kepame 45-50 minučių. Praėjus 30 minučių nuo kepimo pradžios, ant viršaus uždedame maruoštus migdolus ir paskirstome. Kepame kol labai lengvai apskrus migdolai. Reguliariai tikriname, kad neapdegtų nei tešla, nei riešutai.