Kekso skonis primena griliažinį saldainį, jame daug atskirų skonių, bet nei vienas iš jų nedominuoja - eina visi kartu. Kepinti lazdyno riešutai ne tik puošia keksą, bet yra naudojami ir tešloje - žinot tą jausmą kai atrodo galėtum valgyti ir nekeptą. Sudėtingiausias momentas yra karamelė, bet mūsų instagram rasite visos eigos video ir bus matyti kaip tą karamelę pagaminti.
Keksui
- 150g kvietinių miltų (miltų mišinys be glitimo recepto pabaigoje )
- 95g lazdyno riešutų (80g tešlai, likę papuošimui)
- 120g rudojo cukraus
- 1/3 arb.š. sodos
- 1/3 arb.š. kepimo miltelių
- 180g augalinio pieno
- 35g aliejaus (rapsų/saulėgražų)
- 85g smulkiai tarkuoto obuolio (sutarkuoti prieš pat dedant)
- 1,5 šaukšto tirpios kavos
- 3 šaukštų karšto vandens
- kokosų aliejaus formai ištepti
Karamelei
- 35g balto cukraus
- 55g kokosų kremo (palaikius kokosų pieno šaldytuve viršuje sustingsta kokosų kremas)
Reikės 16cm kekso formos. Ją ištepame minkštu kokosų aliejumi.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių su vėjeliu.
Karamelė. Pradedame nuo jos - jinai turės pilnai atvėsti ir būti iš šaldytuvo. Įkaitiname puodą, tiek kad jis būtų šiltas, bet nebūtų svylantis. Karamelę ruošiame ant vidutinės ugnies. Beriame šiek tiek cukraus ir palaukiame kol ištirps, kai ištirpsta beriame dar šiek tiek ir laukiame kol ištirps. Taip, per kokius 4-5 kartus suberiame visą cukrų. Kai turime išsilydžiusį cukrų ir jis yra gražios gintaro spalvos dedame kokosų kremą ir su metaline šluotele maišome. Iš pradžių atrodys nekaip - ant šluotelės prilips cukraus masė - viskas gerai, maišykite kol išsimaišys į vientisą masę ir kai nuo jos pradės kilti burbuliukai - karamelė paruošta. Perpilame ją į kitą indą - atvėsiname ir tada dedame į šaldytuvą.
Svarbu apie karamelę - kol tirpsta cukrus jos nemaišome jokiais įrankiais, galima lengvai pasukioti puodą. Taip pat nepalikite karamelės kol ją ruošiate - jinai labai lengvai ir greitai dega. Lydant cukrų pasistenkite kad jis nepatektų ant puodo šonų.
Lazdyno riešutai. Dedame riešutus į įkaitintą orkaitę ir kepame 12-15 minučių. Lazdyno riešutai turi būti gerai pakepę, aišku reikia žiūrėti kad nesudegtų. Iškepus leidžiame pravėsti ir tada triname juos tarp rankų kad neliktų riešuto luobelės. Pasveriame 80g riešutų ir juos susmulkiname su blenderiu iki miltų konsistencijos - bet labai svarbu nepersistengti, kad nepradėtų virsti į riešutų sviestą. Likusius riešutus pasiliekame papuošimui.
Keksas.
- Į indą prasijojame miltus, beriame susmulkintus kepintus lazdyno riešutus, cukrų, kepimo miltelius ir sodą. Išmaišome visus birius produktus.
- Kavą užpilame karštu vandeniu ir leidžiame ištirpti pamaišydami.
- Į birius produktus pilame augalinį pieną (naudojau avižų pirktinį), aliejų ir taip pat ką tik smulkiai sutarkuotą obuolį. Viską gerai išmaišome.
- 3/4 tešlos supilame į kokosų aliejumi išteptą skardą , į likusią įpilame ištirpusią kavą ir gerai išmaišę pilame ant viršaus. Su šaukšteliu lengvai permaišome abu sluoksnius.
- Iš karto dedame kepti į įkaitintą orkaitę ir kepame 50 minučių.
- Leidžiame pilnai atvėsti. Tuomet verčiame į lėkštę, pilame karamelę ir apibarstome kapotais kepintais lazdyno riešutais.
BEGLIUTENINIS MILTŲ MIŠINYS:
- 200g ryžių miltų
- 200g grikių miltų
- 200g tapijokos miltų
- 200g bulvių krakmolo
- 200g kukurūzų krakmolo
- 3g ksantano dervos miltelių