Įsimintino skonio minkšti pyragaičiai „Financiers“. Pirmą kartą jų paragavau mylimo šefo Ottolenghi restorane Soho rajone. Nežinau kodėl, bet kepdama šiuos pyragaičius visada jaučiuosi laiminga, stebėdama procesą, laukdama kol jie išsipūs ir apskrus, o gal todėl, kad juos valgome dar šiltus. Rūta.
12 MAŽŲ PYRAGAIČIŲ
- 15 g miltų
- 35 g maltų ir kepintų lazdyno riešutų
- 35 g cukraus
- 70 g sviesto (receptui reikės 40 g deginto)
- 2 mažų kiaušinių baltymų (65 g)
- 20 g juodo šokolado (70 %)
Reikės metalinės mini keksiukų formelės – viršaus skersmuo 2,5 cm.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 °C, kepimo funkcija – su ventiliatoriumi.
- Lazdynų riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, juos triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.
- Dedame į trintuvą ir sukame kol gausime smulkius trupinius. Nepersukame, nes nenorime kad riešutai pavirstų į riešutų sviestą.
- Į puodą dedame sviestą ir kaitiname, kol sviestas pradės putoti. Pradėjus putoti visa laiką maišome kol pamatysime rudą spalvą. Iš karto perkošiame ir paliekame atvėsti dubenėlyje.
- Į dubenėlį suberiame miltus, cukrų ir išmaišome. Beriame lazdyno riešutus ir vėl išmaišome. Jei atsiras daug sušokusių rutuliukų maišydami juos vis paspaudžiame, nes reikia kad jie būtų visai maži.
- Dubenėlyje šakute suplakame dviejų kiaušinių baltymus. Supilame juos į dubenėlį su riešutais ir kitais sausais ingredientais, viską išmaišome, kad sukibtų.
- Į gautą masę neskubėdami pilame degintą sviestą (40 g), pildami nuolat maišome.
- Smulkiai supjaustome šokoladą. Beriame į gautą masę ir viską išmaišome.
- Keksiukų formeles ištepame sviestu. Pyragaičių tešlą pilame į formeles ir dedame į šaldytuvą 1- 2 valandoms. Galima palikti ir per naktį.
- Orkaitę įkaitiname iki 190 °C, kepimo funkcija – su ventiliatoriumi.
- Pyragaičius kepame 10–12 minučių, kol jie išsipūs ir parus. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti 2–3 minutes. Valgome šiltus.